HIS LIFE|HIS WORK|HIS INSPIRATION|HIS FAMILY
Item 70 of 174
052c / Itzhak Frey és Fia
Movies
MOV5848-ISR2005-ADH0003
Unikum
Sony PD 150 / PD 170
Divicam / Digi-Beta
MeaShearim, Izrael, Itzhak Frey, Heumann, Koltai
Israel
German / Hungarian Edition
views 32,499
http://www.youtube.com/watch?v=3-5fCa2fK-k

views
12.951
http://www.youtube.com/watch?v=MpZicz5Nkrg
 
views 2,783

http://videa.hu/videok/film-animacio/izrael-itzhak-frey-es-fia-ugmirOcSoCjVZmYo

views 660
http://www.magyarvagyok.com/videok/29-Oktato/194302-Izrael-Itzhak-Frey-es-itzhak-frey-es-fia-izrael.html

Itzhak Frey és fia

Száz kapu
Rendezõ: Jürg Da Vaz
DA VAZ Productions. Eye Sharpener Works
Dokumentumfilm. Me’a She’arim, Izrael, 2005.
színes, 32:10, movie

Száz Kapu és egy pékség
1873-ban az ortodox zsidók az Óvárostól nem messze egy új negyedet alapítottak. Kezdetben mintegy száz család élt itt. A területet Mea Searimnak, azaz Száz Kapunak nevezték el. A név eredete a bibliára utal: “És vete Izsák azon a földön, és lett néki abban az esztendőben száz annyia, mert megáldá őt az Úr."” (1. Mózes 26,12).
Napjainkban Mea Searim olyan egyedülálló és különleges része Jeruzsálemnek, ahol szigorú zsidó hagymányok és szabályok uralkodnak. Az emberek ugyanúgy öltözködnek, ahogy a XIX. századi európai zsidó gettókban. A férfiak hosszú fekete kaftánban és kerek, prémmel borított kalapban járnak. Az ortodox zsidók legtöbbje gyanakvó és nem szívesen ad interjút. A svájci filmesnek, Jürg Da Vaznak sikerült néhányukhoz közel kerülnie. Kitűnő filmjében bemutatja nekünk a közép-európai gyökerekkel és mélyen vallásos lélekkel rendelkező bölcs öregembert, Itzhak Freyt, aki - miközben elad néhány péksüteményt és számolgatja a kasszában lévő bevételt - történelem és vallásfilozófia órát ad Da Vaznak. Ez a film kiválóan mutatja be az ortodox zsidó vallást a XXI. században.
Susi Koltai

Jeruzsálem ortodox városrészében, a Me’a She’arimban nem hagyják magukat filmezni a vallásos emberek. A csaknem kilencven éves Itzhak Frey Pozsonyból származik. Ma is saját pékségének kasszájában ül. Bár eleinte nem hajlandó, de aztán mégis mesél, filozofál, politizál. Beszél a világról, Istenrõl, az emberi lélekrõl. „Mindennek van értelme, még ha ezt most még nem is látjuk!“ – mondja, miközben elad néhány péksüteményt és számolgatja a kasszában lévõ bevételt, a pékek pedig sütik a mákos és almás rétest. Frey úr igazi középeurópai, számtalan nyelven beszél. Szeret mesélni, még akkor is, ha a forgatás közben a kezét néha az arca elé teszi.
Pierre Heumann
Login|Guestbook|Shop|Email|News|Links|Home