HIS LIFE|HIS WORK|HIS INSPIRATION|HIS FAMILY
Item 77 of 174
054c / HUMUS for HAMAS - Arabic/Hsub
Movies
MOV5848-PS_2005-AAC0002
Eyesharpener
Sony PD 150 / PD 170
Divicam / Digi-Beta
Gaza Strip, Palestine
Palestinian Territories
Arabic / Hungarian Edition
views 185
http://www.youtube.com/watch?v=9lZDEOnRgSU&feature=youtu.be

HUMUS for HAMAS

Dokumentumfilm, Gáza-övezet.

A kicsiny Gáza-övezetben, a Földközi-tenger partján, több, mint egymillió ember él. Ezen a sűrűn lakott területen legtöbben palesztin menekülttáborokban, vagy olyan túlzsúfolt városokban laknak, mint Gáza, vagy Han-Júnisz. Az izraeliek kivonulása után a palesztinok többsége reménykedve tekint a jövőbe.
Jürg Da Vaz dokumentumfilmes utánajárt, van-e alapja ennek a reménykedésnek. Ellátogatott menekülttáborokba, részt vett a Hamasz választási nagygyűlésén, alaposan körülnézett a szavazóhelyiségekben és beszélgetett politikusokkal Gázában. Megtartotta sajátos stílusát, melyet már korábbi filmjeiből megismerhettünk. Éles szemmel és nyitott füllel figyelt mindenre.
Beit Lahiában, a választási nagygyűlésen közel férkőzik egy apához, aki mártírt akar nevelni a fiából. Han-Júniszban megmutatja az izraeli tankok és buldózerek erejének eredményét. Gázában találkozik a belügyminisztérium szóvivőjével, aki a Kassam rakétákat egyszerű tűzijátékoknak mutatja be. Haider Abdelshafival beszélgetve megismerjük a hosszú és kanyargós utat, melyet a palesztinok az elmúlt években bejártak. De mindemellett Jürg Da Vaz engedi a nézőt állást foglalni a gázai mikrokozmosz mélyen gyökerező ellentmondásaiban, ahol az életöröm és a kétségbeesés egymás mellett létezik.

Pierre Heumann, Weltwoche


HUMUS for HAMAS
Rendező: Jürg Da Vaz
DA VAZ Productions. Eye Sharpener Works
Dokumentumfilm. A felvételek Gàzàban és Izraelben készültek.
2005 màjus, szines.

Nagyok a remények és az elvárások az izraeli kivonulás előtt az 1,4 millió palesztin között a Gàza-övezetben. 2005 májusában forgattunk a gázai menekülttáborokban, a Hamasz választási nagygyûlésén, Beit Lahiában, ahol még a hároméves terrorista növendékek is a Hamasz szlogenjeit kiabálják az apjuk vállán. Beszéltünk a palesztìn belügyminisztérium szóvivőjével, aki a Kassam rakétatámadásokat tûzijátéknak minősítette, valamint Haider Abdelshafival, aki higgadtan és objektíven elemzi a palesztin helyzetet. Az ellentmondások, az életöröm és a kétségbeesés közeli rokonok ebben a világban.

Zsolt Benedek
Login|Guestbook|Shop|Email|News|Links|Home